Economie & OndernemenNieuwsPolitiek

Coronavirus klap voor winkelier? ‘Mogelijk halen ze het weer in’

Arnhem Centrum© Ben Schattenberg/De Moeilijke Bril

Ondernemer René Kraaijenbrink ziet de laatste tijd 50 procent minder bezoek in de Arnhemse binnenstad. Via een tweet laat weten wat volgens hem de oorzaak is: het Covid 19-virus, oftewel Corona. “Hoe gaat de detailhandel deze klap op vangen ?”, vraagt de eigenaar van Wilkes Tabak aan de Koningstraat zich af. Kraaijenbrink is daarnaast bestuurslid van Platform Binnenstad Arnhem en raadslid voor Arnhem Centraal.

Ook goed nieuws

Het virus treft alle sectoren, ook de detailhandel. Dat blijkt uit cijfers van ING. Toch hebben analisten ook een beetje goed nieuws voor Kraaijenbrink en zijn concullega’s: “De sector kan later in het jaar mogelijk een opleving door inhaalvraag verwachten. Als consumenten hun geld nu niet uitgeven dan kunnen ze alsnog later hun aankoop doen.” Dit geldt niet voor alle producten; de ING noemt seizoensgebonden kleding als voorbeeld.

Op verkopers van bijvoorbeeld voedsel zal het nauwelijks effect hebben, zo is de verwachting. ” Als ook consumenten meer voorzorgsmaatregelen gaan nemen en minder activiteiten buiten de deur gaan ondernemen, heeft dit vooral effect op de sectoren vervoer, horeca en non-foodretail.” Toen de ziekte Sars uitbrak, stortte het restaurantbezoek in Canada in. “Vraaguitval vangen horecaondernemers gedeeltelijk op door de inzet van flexibel personeel te verminderen of door werktijdverkorting aan te vragen.”

Donderdagmiddag heeft de Belastingdienst bekendgemaakt dat ondernemers die door de uitbraak financiële problemen krijgen, uitstel van betaling kunnen krijgen. De dienst zegt invorderingen stop te zetten als een gedupeerde onderneming een gemotiveerd verzoek indient.

Boost voor immuunsysteem

Bedrijven en instellingen in Arnhem nemen vaak maatregelen volgens de richtlijnen van de officiële gezondheidsinstellingen RIVM en VGGM. Zo gaat een yoga-school gewoon door, maar neemt het wel allerlei hygiëne-maatregelen. “We houden de school zo schoon als we kunnen”, melden ze. En: “De beoefening van yoga geeft je immuunsysteem een boost!”

Ook de gemeente Arnhem houdt zich aan deze richtlijnen. ” We spannen ons in om verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan. Volgens het RIVM is er op dit moment geen reden om evenementen te vermijden of af te gelasten.” Er is nauw contact met onderwijsinstellingen. ” Zo voorkomen we dat scholen of kinderdagverblijven onnodige maatregelen nemen.”

Donderdagmiddag zijn in Arnhem drie besmettingen, meldt de gemeente. “Alle drie de patiënten zitten in thuisisolatie en maken het naar omstandigheden goed.” In Renkum zijn er zeven, in Lingewaard twee.

Ben Schattenberg

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.