OpiniePolitiek

Column: f***ing trots op Arnhem!

Van ButselaarMartijn van Butselaar | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Toen ik 3 jaar geleden in New York was zag ik veel culturen die langs maar ook met elkaar leefden. Italianen met hun eigen wijk, Chinezen met hun eigen wijk, Arabieren met hun eigen winkels, donkere mensen met hun eigen kerken en ga zo maar door. Wat mij opviel daarin was dat het niet onprettig aanvoelde. Aan een New Yorker vroeg ik hoe dat kwam: “Ieder doet zijn eigen ding, maar aan het einde van de dag zijn we gewoon f***ing trots op New York!”

Juist voor meer begrip

Toen ik opgroeide in Arnhem stuurde mijn moeder de ’centra voor buitenlanders’ aan namens de gemeente. Super leuke en mooie tijd, we gingen ook overal mee naar toe. Koerdisch centrum, Turks centrum, Italiaans centrum, Surinaams centrum, Antilliaans centrum, overal welkom en vooral heerlijk eten. Jammer dat deze er niet meer zijn, ik weet de reden niet, zal wel weer gebeurd zijn onder de noemer “op naar een betere intergratie”. Ik denk juist het tegenovergestelde, want als je in elkaars keuken kan kijken, krijg je interessante gesprekken en creëer je meer begrip.

Humor als redmiddel

Zelfspot en humor relativeert. Bij Basta het Surinaams centrum, ik zei als klein jochie tegen een grote donkere meneer: ”Wat een gave plek,” en als reactie kreeg ik van de man: “Ja man, lekker dicht bij het politiebureau, hoeven ze niet zover te rijden!” Gevolgd door een keiharde lach. Toen snapte ik er niet zo heel veel van, maar later toen ik wat ouder was heeft deze opmerking me vaak een glimlach op mijn gezicht getoverd. Ook leerde me dit dat je niet alles te serieus moet nemen en dat er met (zelf-)spot niks mis is. Ook Gino, beheerder van het Italiaans centrum, had dat soort humor. Hij had lang haar, en als hij zijn haar niet gewassen had zei hij: ”Nu lijk ik nog meer een Italiaan met mijn spaghettikop!” En kwam dan zelf niet meer bij van het lachen.

Nog een keer humor

Ik zat zo te denken: kunnen we dat soort humor nog naar deze tijd krijgen?Wat als Pegida weer een BBQ actie bij een moskee wil doen, dat we dan in plaats van moord en brand te gillen, zelf een BBQ ernaast organiseren. Turks muziekje aan, lekkere Turkse gerechten en lol maken. Ik denk dat je met humor de situatie neutraliseert; niks aan de hand gewoon gezellig een straat BBQ.

Of als KOZP weer doorslaat en iedereen maar betiteld als racist. Als ze dan komen demonstreren moet je niet gaan tegen-demonstreren. Maar met een hele groepen ze gaan knuffelen en erbij zeggen: ”We houden van jullie, ongeacht afkomst of kleur, zoals we altijd al doen, jullie horen er echt gewoon bij!”
Hupsakee, geen bodem om te roepen: “zie nou wel”, dus gewoon weer gezellig samen.

Wat als

Wat als we elkaar weer laten leven zoals we willen, wat als iedereen gewoon trots mag zijn op zijn/haar afkomst, wat als we apart maar toch samen zijn, wat als humor over elkaar gewoon mag. Wat als, wat als…

Ik denk dat we geen eenheidsworst moeten worden, dat we lekker bij elkaar in de keuken moeten kijken. Eigenlijk net als de man in NY zei, maar dan over Arnhem: “Iedereen doet zijn eigen ding, heeft zijn eigen cultuur, maar aan het eind van de dag zijn we met zijn allen f*cking trots op Arnhem”. Waarvan akte.

Martijn van Butselaar

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.