Duurzaamheid & NatuurNieuws

Video: Het leven gaat door in een stil Burgers’ Zoo

'Primaten kunnen corona krijgen.' --- © Burgers' Zoo

Burgers’ Zoo is al enige tijd gesloten. Net zoals andere plekken waar veel mensen bij elkaar komen, is het dierenpark in elk geval tot 6 april dicht om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer in het park.

Het leven van de dieren gaat gewoon door, met of zonder bezoekers. Dat betekent ook dat de verzorgers aan het werk blijven. Directeur Bertine van Hooff – Nusselder deelt sfeerbeelden van deze stille dierentuin, ‘zodat je ook thuis kunt genieten van de dieren en de natuur’.

Het leven

Lopen het personeel en de dieren wel het risico om het corona-virus op te lopen? Dat is zeker niet uitgesloten, laat de dierentuin in een bericht weten. “Wij stellen dan ook alles in het werk om onze dieren, ook in deze onzekere tijd, optimaal te verzorgen en gezond door deze crisis heen te helpen.”

Met name de dieren die het meest op ons lijken, primaten als chimpansees of gorilla’s, lijken vatbaar voor het virus te zijn. “Bij enkele apensoorten is dit inmiddels wetenschappelijk vastgesteld. We moeten er daarom rekening mee houden dat alle apensoorten (primaten) gevoelig zijn voor corona.”

‘Geen dieren ziek’

Op dit moment is er geen bewijs dat andere dieren ziek kunnen worden van dit virus, aldus Burgers’ Zoo. Nu is er volgens hen in nog geen enkel dierenpark dat is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen corona bij een dier gevonden.

Als dat verandert, zal dat zeker niet geheim blijven. ” Het huidige coronavirus is voorlopig aangewezen als meldingsplichtige ziekte. Dat betekent dat wij, naast de behandeling van het dier, ook verplicht zijn de verdenking te melden bij de autoriteiten.”

Strikte hygiëne

Is het dan niet gevaarlijk de dieren te verzorgen? “Onze verzorgers hanteren altijd al strikte hygiëne protocollen en zoveel mogelijk ‘hands off’. De situatie is nu wat dat betreft niet anders dan anders. Ook het werken met beschermende maatregelen is voor onze apen verzorgers gebruikelijk.”

Ben Schattenberg

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.