CultuurGeschiedenisNieuwsOpinieVideo

Video Herman Centraal: kunnen we nog wel gesprekken voeren?

socratesDe Griekse filosoof Socrates. --- © 2005 - Eric Gaba for Wikimedia Commons

Misschien zijn we het verleerd, misschien hebben we het nooit gekund. Een écht goed gesprek met elkaar voeren: vanuit oprechte interesse, met goede vragen, vanuit gelijkwaardigheid en balans, op zoek naar meer waarheid. Nu we gedwongen thuiszitten en niet de normale afleidingen hebben, wordt die onkunde in sommige gezinnen pijnlijk duidelijk.

Elke Wiss gaat ons helpen. Zij schreef het boek “Socrates op Sneakers”, en kan ons vertellen wat we moeten doen om weer met elkaar in verbinding te komen. Ze laat zien hoe gesprekken geheid mislukken, én wat je moet doen om juist wél tot diepgang te komen.

Basti Baroncini van Herman Centraal gaat met Wiss in gesprek over dit onderwerp. Hoewel… Durft hij wel vragen te stellen aan haar? “Daar heeft iedereen die mij vragen stelt last van”, lacht de schrijfster. Om dan een serieuzere toon aan te slaan. Hoe het gesteld is met het vermogen van Nederlanders om gesprekken te voeren? “Belabberd.”

Ben Schattenberg

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.