CultuurGeschiedenisNieuws

Bijzonder kunstwerk al jaren anoniem in museumtuin

Mozaïek Wally ElenblaasMuseum Arnhem wist van niets over het kunstwerk. --- © Theo Brink

Een vergeten kunstwerk in de tuin van Museum Arnhem blijkt een bijzonder stuk te zijn van de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas. Huissenaar Theo Brink zag de mozaïek eerder tussen het groen liggen en vroeg zich af wat het was. Een online zoektocht in de afgelopen weken zorgde voor het antwoord: het is een proefstuk voor het Huis der Provincie.

Elenbaas leefde van 1912 tot 2008. Hij is in Arnhem vooral bekend van mozaïek-kunstwerken die onderdeel zijn van het Huis der Provincie aan de Markt. Brink zag het werk in de museumtuin twee jaar terug liggen vanaf de trap naar het Onderlangs. Eerst dacht hij aan een grafsteen van het nabijgelegen oude joodse begraafplaatsje, laat hij via Facebook weten.

Bij nader inzien lag dat volgens hem toch niet voor de hand, vanwege de kleurrijke stijl. Die is op joodse begraafplaatsen niet gebruikelijk, weet Brink. Op zoek naar het goede antwoord benaderde hij eerst het museum zelf. “Die weten nergens van, terwijl het mozaïek in hun tuin staat.”

Facebook

Daarom plaatste hij oproepen op verschillende Facebook-pagina’s, waaronder Arnhems Erfgoed. Op de Facebook-pagina Oud Arnhem kwam het antwoord. Brink: “De mozaïek met een Bijbelse voorstelling is een proefstuk van Wally Elenbaas voor de mozaïekwand van de kunstenaar in het provinciehuis.”

Die wand uit 1954 is opgebouwd uit afzonderlijke elementen van ruim 1 bij 1 meter. Het proefstuk is ook zo groot. “Zeer hoogstwaarschijnlijk is het door de kunstenaar gebruikt om zijn kunnen te bewijzen aan verantwoordelijken bij de bouw van het provinciehuis, architect J.J.M. Vegter en kunstcoördinator A.M.W.J. Hammacher.”

Tentoonstelling

Dat de kunstenaar met proefstukken werkte, is niets nieuws. Tot april 2020 waren er slechts twee bekend, vertelt Brink. “Het stuk in Arnhem is dus het derde proefstuk. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is zeer geïnteresseerd.” Aannemelijk is volgens de Huissenaar dat het mozaïek onderdeel is geweest van de tentoonstelling De kunstenaars van het Huis der Provincie in 1954 in Gemeentemuseum Arnhem, zoals Museum Arnhem toen nog heette. “Maar daar is geen bewijs voor gevonden.”

Wie het kunstwerk nu wil bekijken, heeft pech. Volgens Brink is het nu niet te zien vanwege het dichte gebladerte.

Nico Huurman
© Het Vrije Volk Bouwvakker Nico Huurman helpt Wally Elenbaas bij het maken van een mozaïek voor het Huis der Provincie. Foto uit dagblad Het Vrije Volk van 14 mei 1954.
Ben Schattenberg

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.