Economie & OndernemenNieuwsPortret

Werken in Coronatijd: De Aannemer

© De Moeilijke Bril / Arnhemsch Kollektiv

Door de maatregelen van het kabinet zitten we massaal werkeloos thuis. Maar voor sommige van ons gaat het werk gewoon door. Dat doen ze thuis, op kantoor of op een andere werkplek. In deze serie is De Moeilijke Bril op zoek naar het verhaal achter het werken in deze bijzondere tijd. Hoe gaan werknemers om met de huidige crisis? En ligt werkend Nederland bijna helemaal stil? In het tweede deel spreken we met aannemer Ramon Janssen, hij is eigenaar van renovatiebedrijf 4youbouwservice.

Een net gewassen witte bus komt aangereden. Dat is niet direct het beeld dat je zou hebben van een bus van een aannemer. Voor Ramon is het niet vreemd: ‘Dat nette hoort erbij hè? Ik heb maar ook even een overhemdje aangetrokken, dat oogt toch netter dan mijn werkoutfit.’ Zijn werkoutfit? Ja, want hoewel je zoveel mogelijk thuis moet werken komt Ramon nog steeds bij klanten thuis.

Ben je dan niet bang voor een besmetting?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ben sowieso niet zo bang aangelegd, maar als je je verstand gebruikt kan er weinig misgaan lijkt mij. Daarnaast heb ik een eenmanszaak, ik werk alleen en heb geen dus collega’s om mij heen. Dat scheelt natuurlijk ook een berg. Ook in mijn omgeving zie ik niet mensen die nu ineens thuisblijven.”

Bij een klant kom je vaak over de vloer om te werken, is die anderhalve meter afstand dan wel haalbaar?
“Jawel, wij zitten nu ook op anderhalve meter. Mensen zijn wel wat angstiger merk ik, handen geven doen we natuurlijk al een tijd niet meer, maar ook geen elleboogjes of wat dan ook. Soms lijkt het lastig maar wat ik net zeg: als je je verstand gebruikt kan er weinig misgaan.”

Klanten zijn angstiger zeg je, merk je dat ook in de hoeveelheid werk die je hebt?
“Nee, niet echt. Mensen willen denk ik juist nu een renovatie of een klus gedaan hebben. Een bedrijf had interesse om mij in te huren en wilden mijn badkamers zien, dat is helaas niet doorgegaan. In het echt iets bekijken is toch iets anders dan alleen een foto. Die afspraak is dus afgezegd vanwege de coronacrisis.”

Maar geen terugloop in klussen dus?
“Nee, tot nu niet. Ik heb nu klussen staan tot ergens in augustus, straks moet ik ook weer onderweg naar een klant die een nieuwe badkamer wil. Wel deed ik klussen voor een onderhoudsbedrijf en dan kom je veel bij oudere mensen, die opdrachten zijn wel stopgezet. Dat is logisch natuurlijk.”

Geen terugloop en ook geen annuleringen, dat klinkt bijna alsof je nieuwe klussen erbij blijft krijgen.
“Dat is ook zo, mensen zitten nu langer in huis en zien ineens toch wat zaken die ze normaal niet zouden zien. Ik help ze dan graag om hun dromen te realiseren in huis. De groei zit er nu nog wel in.”

Denk je dat we dan een krimp gaan krijgen?
“Ik ben voornamelijk bang als het gaat om de leveringen van materialen. Kijk, een badkamer plaatsen is niet alleen een nieuwe douchekop. Ik vraag me af of alle producten wel op tijd in de groothandel zullen blijven komen en of ze de prijzen niet omhoog zullen gooien. Ik las laatst dat ze denken dat de bouw ook een opdonder krijgt van deze crisis.”

En jij dus ook?
“Ze zeggen het. Ik merk er nu nog niets van. Misschien dat ze het dan voornamelijk hebben over de grote bouwbedrijven met veel personeel, maar dat ben ik niet dus ik maak me niet direct zorgen erover.”

Dus ook geen ZZP-uitkering?
“Totaal niet. Een heleboel ZZP’ers zijn natuurlijk afhankelijk van contracten bij bedrijven. Ik kom gewoon veel bij particulieren thuis en ben er dus niet afhankelijk van. Maar ook andere collega’s in het vak, die moeten wel door blijven werken. Je hebt allerlei verzekeringen nodig, je hebt je materialen, een bus, een huis om te betalen en dan ben je er nog niet.”

Werken omdat het gewoon moet?
“Ja, want met die ZZP-uitkering ben ik er niet hè? Die verzekeringen en die bus moeten ook betaald worden. Die staan niet ineens op pauze. En zelfs als ik zou worden aangevuld is het nog te weinig. We werken gewoon door en hopen dat er in de toekomst ook klussen bij blijven komen.
Als eenmanszaak heb je niet zo enorm potje dat je het lang kan uitzingen. Alle vaste lasten die je hebt zijn ook nog eens enorm duur. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dit werk echt leuk om te doen. Maar om te blijven bestaan moeten ik en alle andere collega’s in het vak gewoon door.”

Maar de toekomst ziet er toch nog goed uit?
“Ja, en niet alleen voor mij. Veel eenmanszaken hebben veel klussen die doorgaan. Voorlopig hoeven we nog niet op een houtje te bijten. Dus ik hoop dat het qua klussen zo blijft en we zo snel mogelijk uit deze hele crisis komen want hoe opgelucht ik ben dat mijn klussen doorgaan, zo naar is het om alle negatieve berichten te zien.”

Maar het komt goed?
“Zeker, daar geloof ik in.”

Ioan Andrei Vreeling
Laatste berichten van Ioan Andrei Vreeling (alles zien)

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.