CultuurDuurzaamheid & NatuurEconomie & OndernemenGeschiedenisNieuws

Engelse Market Garden-tuin moet bloeien zonder publiek

Tuin Martyn Wilson© Martyn Wilson (Twitter)

Een bekende Engelse tuinarchitect heeft een thema-tuin gewijd aan de Slag om Arnhem. Op de Britse tegenhanger van Bevrijdingsdag zouden de tulpen moeten schitteren voor het publiek. Helaas mogen bezoekers er niet in vanwege de corona-crisis.

Engelsen zijn dol op tuinieren met hun English Country Garden. Zo wil althans het cliché. Tuinontwerper Martyn Wilson heeft in RHS, een bekend complex voor tuintentoonstellingen bij de plaats Malvern, een tuin ontworpen speciaal voor VE-day. Deze ‘Britse Bevrijdingsdag’ is dit weekeinde.

Wilson noemt zijn tuinontwerp ‘een huwelijk tussen Engelse en Nederlandse tuinstijlen’. “Het is geïnspireerd op de Airborne-invasie van Arnhem en de dapperheid en opofferingsgezindheid van de Britse troepen”, laat hij weten op de site van RHS. “Maar ook van de Nederlanders.”

Tulpenbollen eten

Om dat te benadrukken zijn naast de vrolijke lentekleuren en Delftsblauwe vazen ook veel bloembollen te zien. “Dat is een aangrijpende verwijzing naar de hongerwinter, toen de Nederlanders de hongersnood overleefden door tulpenbollen te eten.”

Ook is er een speciale tulp van de Nederlandse ambassade in Londen te zien en zijn er waterpartijen die moeten verwijzen naar de Nederlandse grachten en de Rijn. Wilson is niet de eerste de beste op tuingebied in het Verenigd Koninkrijk: hij heeft al diverse landelijke onderscheidingen gewonnen.

Video

Alle werk van Wilson ten spijt, belangstellenden kunnen de tuin niet bekijken op VE-day. Vanwege beperkende maatregelen in verband met de corona-crisis is het tuinencomplex op zo’n 170 kilometer ten noordwesten van Londen voorlopig gesloten. Wel is de VE-day celebration Garden te zien in een video op de website van het NHS-complex.

Ben Schattenberg

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.