Duurzaamheid & NatuurfeaturedNieuws

Verdringen grote grazers de honden uit de uiterwaarden?

uiterwaarden© De Moeilijke Bril / Klaar Media

Koeien zijn weg uit de uiterwaarden. Ossen zijn daar voor in de plaats gekomen. En de galloway-grazers komen eraan! Betekent dit dat er straks helemaal geen honden meer in de uiterwaarden mogen? “De koers van de gemeente is om naar één eenduidig regime te gaan.” Toch is er ook goed nieuws voor hondenbezitters.

De koeien zijn weg uit de uiterwaarden, vertelde gemeentewoordvoerder Carlo van den Borgt enige weken geleden. Boer Weijers heeft zijn dieren uit de gebieden langs de Rijn moeten halen. Veel lezers hebben verbaasd gereageerd op dit verhaal: er lopen namelijk nog runderen rond. Hoe zit dat?

Dat blijkt een andere kudde. “Er lopen nu tijdelijk ossen van het Natuurcentrum, omdat er wel jaarrond begraasd moet worden”, vertelt Van der Borgt. “Dat zijn Oud-Hollandse rassen zoals de Blaarkop. Omdat het ossen zijn, kunnen ze straks ook prima samen in het gebied met de kudde Galloways, als de rastering wordt weggehaald.”

De langharige Galloway-runderen lopen nu al in Meinerswijk rond. Hun gebied wordt groter; uiteindelijk moeten ze volgens Van der Borgt het hele gebied van de uiterwaarden van Arnhem-Zuid begrazen.

Geen honden bij grote grazers

Is het al bekend welke gevolgen dit heeft voor hondenuitlaters in dit gebied? Eerder vertelde Van der Borgt dat de grazers en honden moeilijk samengaan. “Bij die grazers als die Galloways blijk je helemaal niet met honden te mogen komen, ook niet aan de lijn”, vertelt Van der Borgt.

Een andere medewerker van de gemeente bevestigt dit. “Voor het gehele uiterwaardengebied, dus ook de Groene Rivier en de Bakenhof (met uitzondering van de beoogde bouwlocaties) is de koers om naar een eenduidig regime te gaan, namelijk geen honden”, laat ze per mail weten.

Regime

Dat het uiterwaardengebied een hondenlosloopgebied is, is volgens haar een misvatting. “Voor het uiterwaardenpark Meinerswijk zijn vanaf de natuurontwikkeling sinds 1990 geen honden toegestaan. Voor de Bakenhof en een deel van de Groene Rivier geldt deels het regime honden aan de lijn, deels geen honden. Vandaar dat u in beide gebieden verschil in de bebording aantreft.”

Langs de Malburgse Bandijk is het buitentalud, tussen de Gelderse Rooslaan en de Stadswaardenlaan, aangewezen als hondenlosloopgebied, vertelt ze verder. Wellicht is daar wel goed nieuws voor hondenbezitters. “Het college gaat na of het hondenlosloopgebied langs de dijk kan worden uitgebreid. Uitbreiding van deze losloopzone is punt van nadere uitwerking.”

Ben Schattenberg

Comments (1)

  1. Idioterie. In de meeste natuurparken en uiterwaardenparken mogen honden nl wel aangelijnd in het park. Tevens gaan hondenbezitters in malburgen-oost met hun hondje naar de rijn om ze daar zomers even af te laten koelen. Dit zou dus strak ook niet meer mogen! Zelfs staatsbosbeheer geeft aan dat aangelijnde honden geen probleem is in hun natuurparken.

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.