featuredNieuwsOpiniePolitiek

Buts van de Week: “Eigenlijk wel klaar met afval, maar vooruit!”

De Moeilijke Bril / Martijn van Butselaar

Het gaat de laatste tijd zoveel om afval in Arnhem dat je haast zou denken dat dit nog ons enige probleem is. Nou weet ik er nog wel een aantal te verzinnen. Neem spreiding zorg, wel of niet 85 miljoen naar een schouwburg, betere samenwerking en samenspraak met onze inwoners en ga zo maar door. Maar goed als ‘mister afval’ zal ik er dan toch nog een column aan wagen, vooral voor diegenen die denken dat ik voor dumpen, milieuvervuiling en ga zo maar door ben.

Misvatting

Even nog voor de zekerheid. Want toch zie ik nog regelmatig commentaar langs komen alsof ik tegen alles ben op het gebied van afval. Maar het tegendeel is waar. Ik zie juist heel veel mogelijkheden om beter om te gaan met ons afval. Alleen begin ik in tegenstelling van sommigen liever vooraan in de keten, want ik heb nog nooit een afvalmachine bij mensen thuis gezien. En ik ben zeker geen persoon die elitair gaat lopen roepen dat mensen dan maar wasbare luiers moeten kopen of voor veel geld boodschappen moeten gaan doen bij bijvoorbeeld EkoPlaza. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld supermarkten waar je compleet verpakkingsloos de winkel kan verlaten. Dus tegen Diftar (ofwel betalen per zak) is niet hetzelfde als tegen betere scheiding zijn.

Nascheiden

Afgelopen woensdag (2 september jl) was er een item op 1vandaag over het nascheiden. Dit bevestigde alleen maar meer dat diftar niet het juiste spoor is. De vervuiling van onze wijken en straten zal niet stoppen voordat men is overgestapt op nascheiden. Nu zijn er mensen die beweren dat het hier niet kan. Klopt dit? Op dit moment zoekt de gemeente dat uit plus de eventuele kosten, maar ook dan was het nog geen reden om Diftar in te voeren. Het haalt namelijk niks uit! Als je toch heel erg voor een gezond milieu bent, zoals ik, dan moet je toch die milieuvervuiling en de vervuiling van restmateriaal niet willen. Dan wacht je er maar mee totdat het wel kan door nascheiding. Waar een wil is is een weg. 

Ondergrondse Containers 

Poeh poeh, 10 miljoen hebben die ondingen onze stad gekost. En het enige wat we hadden moeten doen is leren van andere steden. Dat deze, waar ze ook voor ontwikkeld zijn, bij hoogbouw en moeilijk voor de vuilniswagen bereikbare plaatsen zouden moeten worden geplaatst oke. Maar waarom in godsnaam gewoon in de wijken. Was er dan zoveel mis met het oude ophaalsysteem? Dat hier gedumpt zou gaan worden voorspelde ik al tijden, niet omdat ik als nieuwe bijnaam “Nostradamus” heb, maar gewoon door simpel te kijken. Wat gebeurt er nou bij vergelijkbare steden. Zonde van ontzettend veel geld! Want het is niet alleen die 10 miljoen. Maar ook de duizenden extra ritjes die er moeten worden gemaakt om de dumpingen op te halen. Ook lekker goed voor het milieu trouwens.

Conclusie 

Stoppen met dit systeem. Investeringskosten voor lief nemen. En doorgaan naar een werkbaar systeem. dit is niks! Voorstanders van Diftar zullen roepen dat u dan veel duurder uit bent. Uit andere Diftar gemeenten is gebleken dat dit niet perse klopt. Nou voor die mogelijk 50 cent extra in de week heb ik persoonlijk liever een solidair, goed voor het milieu en handelbaar afvalbeleid. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Martijn van Butselaar

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.