featuredNieuwsOpiniePolitiek

Buts van de Week: Code Oranje is Broodnodig

Van ButselaarMartijn van Butselaar | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

De laatste jaren leert ons dat de beweging/partij Code Oranje broodnodig is. Er gaat van alles mis en dat zorgt voor onrust. En wat doet de gevestigde orde, deze gooit bij alles olie op het vuur. Dit komt omdat hun vastberadenheid om ideologieën niet los te laten heel sterk is. Ze denken immers stemmen te winnen met polarisatie. Partijen als de PVV, Groen Links, Forum en D66 zijn hier meesters in. De boerendemonstraties had ik vorige week al aangehaald, maar er is meer. Neem nu in Coronatijd de Horeca en jongeren.

Horeca

Het lijkt wel een hetze tegen de horeca. Uiteraard snappen we allemaal dat veel alcohol zorgt voor het “kunnen” loslaten van de regels. Maar in april werd er al aangegeven dat er waarschijnlijk in september een nieuwe golf zou komen, waarom is er dan niet met de branche gekeken naar oplossingen. Ik heb met veel ondernemers gesproken, en er zit een hoop creativiteit in die groep. Neem bijvoorbeeld een idee met tijdsloten. Maar ook kan er worden geleerd van andere steden in Europa. Hier in Arnhem bijvoorbeeld zorgde het gelijk voor onrust bij de horeca-ondernemers, omdat de harde 22 uur regel zorgde voor hutjemutje rijen bij de nachtwinkels. Gelukkig heeft de burgemeester hier toen een einde aangemaakt, en niet omdat hij moslim is zoals Syp Wynia wilde doen geloven, maar omdat je het en niet kan maken richting de horeca en het thuisfeesten juist in de hand werkt. In Antwerpen werd er eerder al een vroegere sluitdatum van de horeca ingevoerd, maar daar mochten de supers/nachtwinkels tot 22 uur drank verkopen en de horeca mocht open blijven tot 23 uur met een uitloop tot 2330 uur. Dat klinkt toch allemaal een stuk logischer. Want ik kom ook weleens in de horeca, en de beste ideeën om door te gaan ontstonden meestal niet thuis vooraf, maar juist na wat biertjes en richting sluit. Conclusie, maak beleid met ervaringsdeskundigen, de doelgroep en de partij (in dit geval de horeca) waar het over gaat. En dat is waar Code Oranje voor staat.

Jongeren

Ik kreeg goede hoop, in april deed onze minister-president een oproep. Jongeren konden zelf met ideeën komen. Dit is ook gebeurd voorzover ik weet. Maar waarom horen we er daarna niks meer van en zien we geen uitwerking van de ideeën. Want ik hoor heel veel jongeren klagen dat er niks voor ze is. Zoals met veel dingen, ik maak het in Arnhem bijna dagelijks mee, is burgerparticipatie op deze manier een wassen neus. En het erge daarvan is, is dat mensen zich niet meer serieus genomen voelen. En dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in de politiek nog verder afneemt. Als je wilt dat het vertrouwen weer toeneemt, leg je na zo’n participatieproces uit waar het wel of niet kan. En daar zit het denk ik in, veel ambtenaren of politici vinden het volgens mij doodeng om te moeten zeggen dat iets gewoon niet kan. En dat maakt dit hele proces heel lastig. Ik sta in ieder geval wel voor een eerlijke uitleg. Dan heb je uiteraard mensen die je dan niet leuk meer vinden, want het kan zijn dat je ergens best enthousiast over was maar na de uitwerking bleek het toch niet handig. Maar je standpunt dan aanpassen en dat durven te zeggen is mijn ogen beter. De mensen die dan blijven zeuren zijn meestal mensen die blijven hangen in hun grote gelijk. Over dat “grote gelijk” en het woordje “goed” kom ik volgende week terug.

Ik wens iedereen die het nu heel zwaar heeft veel sterkte toe! En mocht u vragen aan me hebben, voel je vrij om me te benaderen via social media.

Martijn van Butselaar

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.