CultuurNieuwsPolitiek

Arnhemse stichting Changing Stories: kleur voor kinderen op de vlucht

changing storiesMatthias voor de Poorte (rechts): "Wat wij doen overstijgt links of rechts." --- © Changing Stories

Een kleine stichting uit Arnhem gaat naar vluchtelingenkampen in Griekenland. Daar willen ze met theater kleur in het leven van de kinderen brengen. Dat verandert zo’n plek wel voor even, vertelt Matthias voor de Poorte van Changing Stories. “Het neemt heel veel druk en stress bij de vluchtelingen weg.”

Anderhalve meter afstand houden? In het Griekse vluchtelingenkamp Moria, waar Matthias voor de Poorte van Changing Stories net vandaan komt, is dat onmogelijk. Daar zitten volgens hem 22.000 mannen, vrouwen en kinderen op elkaar gepakt, in de hoop ooit de Europese Unie binnen te komen. Het kamp op het eiland Lesbos is bedoeld voor 2.200 man. Als daar het corona-virus echt zou uitbreken… “Ik hou mijn hart vast. Dat kan een massaslachting worden.”

Alleen al regelmatig handen wassen is niet haalbaar voor de bewoners van het kamp. Vaak wonen ze in bouwsels van pallets en zeiltjes. “Voor een grote groep mensen is er één kraantje”, omschrijft de Arnhemse theatermaker de omstandigheden. “Voor de toiletten zijn er hooguit een paar Dixi’s. Ik kan echt wel wat hebben op dit gebied, maar ik werd echt onpasselijk van hoe vies de wc daar was.”

(Tekst gaat verder onder het filmpje.)

Verdomhoekje

Voor de Poorte kan nauwelijks geloven dat er kinderen in deze nood leven in de ‘geciviliseerde EU’. Wat deed de Arnhemmer op deze donkere plek in, wat hij noemt, ‘het verdomhoekje van Europa’? Samen met collega’s van zijn stichting Changing Stories brengt hij kleur in het leven van vluchtelingenkinderen in de kampen in Griekenland. Letterlijk en figuurlijk, vertelt hij. “Aan het begin van de week trekken wij witte kleren aan. Die mogen de kinderen dan inkleuren.”

De Arnhemse organisatie geeft theatervoorstellingen, speelt met de kinderen en laat ze kennismaken met kunst. Eerst deden ze dit in het asielzoekerscentrum aan de Groningensingel. Sinds de zogeheten Turkije-deal, die de EU maakte om de vluchtelingenstromen te kanaliseren, kwamen daar in Arnhem-Zuid minder asielzoekerskinderen. Toen ontstonden de kampen in Griekenland. “De gedachte kwam om ons project daarheen te verplaatsen.”

De kampen zijn voor buitenstaanders hermetisch afgesloten; via andere non-gouvermentele organisaties kwam de kleine Arnhemse stichting er toch achter de poorten. Zo konden ze aan de slag. “Dan kunnen wij zo’n naargeestige plek voor even veranderen.”

Een op een

Soms schminken ze daar kinderen. “We maken wel eens mee dat er eentje dan zo snel mogelijk zijn gezicht wast en weer terugkomt om opnieuw te worden geschminkt. Dan krijgen ze namelijk weer eens een-op-eencontact, dus eventjes persoonlijke aandacht. Daar is normaal gesproken geen ruimte voor in zo’n kamp. Ouders hebben het vaak al te druk met hun eigen trauma’s.”

Kampbewoners reageren heel dankbaar op Voor de Poorte en zijn collega’s, vertelt hij. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders. “Het neemt heel veel druk en stress bij ze weg. Ze vinden het fantastisch!” De Arnhemmer vertelt over een oudere, Arabische man die enigszins wantrouwend een kijkje kwam nemen toen hij en zijn collega’s een voorstelling gaven. “Ik ben toen een dansje met hem gaan doen. Op zo’n moment zie je zo iemand openbreken.”

Trauma’s en mode

Het groepje van Changing Stories bestaat naast Voor de Poorte alleen maar uit vrouwen. “Daar valt wel wat te winnen, ja”, lacht hij. Zij zijn professionals van divers pluimage: theatermakers en clowns, iemand die verstand heeft van muziek en iemand die ervaring heeft met getraumatiseerde kinderen. Maar ook iemand van de mode-academie van de HKU die de kostuums verzorgt. “Als die na en week vrolijk ingekleurd zijn, hebben we nieuwe nodig.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

© Changing Stories Kampbewoners reageren heel dankbaar, zegt Voor de Poorte.

Wie betaalt deze projecten? “Via sociale media houden we crowdfundingacties”, vertelt Voor de Poorte. “Dat hebben we vijf keer gedaan en we hebben het elke keer weer gehaald.” Changing Stories heeft net weer het bedrag binnen voor een volgende reis. “Wanneer die zal plaatsvinden? Vanwege de corona-crisis duurt dat nog wel even. Ik hoop in de zomer.”

Positief

In Griekenland én in Nederland reageren de meeste mensen positief. “Of je nou voor of tegen meer vluchtelingen binnen laten bent… Wat wij doen overstijgt links of rechts. Iedereen vindt dat kinderen niet in dit soort situaties horen te zitten.”

AANVULLING: Eind mei 2020 houdt Matthias voor de Poorte een inzameling voor de volgende reis naar Griekenland:

Ben Schattenberg

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.